ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ (ÇED) NEDİR?

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmalar bütünüdür.

Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği Ek-1 ve Ek-2 Listelerinde yer alan ve gerçekleştirilmesi planlanan ya da halihazırda devam eden faaliyetler için (kapasite artışı, yeni faaliyet konusu eklenmesi vb.) ÇED Raporu/Proje Tanıtım Dosyası hazırlanması gerekmektedir. Faaliyeti ÇED Yönetmeliği Ek-1 ve Ek-2 listesinde yer almayan tesislere, ÇED Kapsam Dışı Görüşü ya da ÇED Muafiyet Yazısı İl Müdürlükleri tarafından firmanın dosyasında yapılan inceleme ve tesise gerçekleştirilen denetimin ardından verilmektedir.

ÇED Raporu Nasıl Alınır?

Projelerin başlama sürecinde, proje sahipleri ve yetkilileri zorunlu olduğu için ÇED raporu nasıl alınır konusuna yoğunlaşırlar. Özel bir formatla hazırlanacak olan ÇED raporu için başvuru dilekçesi doldurmak gerekir. Bu dilekçeye ek olarak projenin özeti, iş akım şeması, imar durumu ve aplikasyon krokisi, mülkiyet evrakları, proje sahasının niteliğine göre uygun kurumdan alınan görüş yazısı, çevre düzeni planı, vaziyet planı, topografik harita, Google Earth güncel haritası, kapasite raporu, yapı ruhsatı, imza sirküleri, taahhütname ve vergi numarası gibi bilgi ve belgeler istenebilmektedir. İstenen belgeler projenin özelliğine göre artabilir veya eksilebilir. İlgili belgelerin yasal mevzuatlara göre hazırlanması yetkili Çevre Danışmanlık firmaları tarafından düzenli şekilde yapılmaktadır. Proje sahiplerinin çevre danışmanlık firmalarıyla birlikte ÇED sürecini yürütmeleri hata payını minimize etmektedir.

ÇED Raporu Nereden Alınır?

ÇED Yönetmeliği’nin EK1 listesinde yer alan projelerle ilgili hazırlanan ÇED raporları doğrudan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunularak ÇED Olumlu Kararı Ankara’dan alınır. EK 2 listesinde yer alan projelerle ilgili hazırlanan proje tanıtım dosyaları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın taşra teşkilatı olarak illerde bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüklerine sunularak ÇED Gerekli Değildir kararı alınır.

ÇED Prosedürü Nasıl İşler?

Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nde;

  • Ek-1 listesinde yer alan faaliyetleri gerçekleştirecek olan kuruluşların, ÇED Raporu hazırlatarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurması gerekmektedir. Bakanlık tarafından yapılacak değerlendirme ve düzenlenecek toplantılar neticesinde, firma için ya “ÇED Olumlu” ya da “ÇED Olumsuz” kararı verilecektir.

“ÇED Olumlu” kararı, projenin çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin, alınacak önlemler sonrasında kabul edilebilir düzeylerde olacağını ifade etmektedir. ÇED Olumlu kararı sonrasında gerekli izinler alınarak yatırıma başlanabilir.

“ÇED Olumsuz” kararı, projenin çevre üzerindeki olumsuz etkileri dolayısıyla uygulanmasında sakınca olduğunu belirten karardır. Yatırıma başlanamaz.

  • Ek-2 listesinde yer alan faaliyetleri gerçekleştirecek olan kuruluşların, Proje Tanıtım Dosyası (PTD) hazırlatarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne başvurması gerekmektedir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yapılacak değerlendirmeler neticesinde ya “ÇED Gerekli Değildir” ya da “ÇED Gereklidir” kararı çıkmaktadır.

“ÇED Gerekli Değildir” kararı, projenin önemli çevresel etkilerinin olmadığı ve ÇED Raporu hazırlanmasına gerek olmadığını belirten karardır. ÇED Gerekli Değildir kararı alınması sonrası yatırıma başlanabilir.

“ÇED Gereklidir” kararı, projenin çevresel etkilerinin daha detaylı incelenebilmesi amacıyla ÇED Raporu hazırlanması gerektiğini belirten karardır. ÇED Olumlu kararı alınmadan yatırıma başlanamaz.

  • Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer almayan faaliyetleri gerçekleştirecek kuruluşların, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne başvurarak ÇED Kapsam Dışı görüş yazısını almaları gerekmektedir.
  • ÇED Olumlu”, “ÇED Gerekli Değildir” ve “ÇED Kapsam Dışı” yazısı alınmadan hiçbir projeye başlanamaz, yatırım yapılamaz, teşvik, onay, izin yapı ve kullanım ruhsatı verilemez. İlgili kararları almadan faaliyete başlayan kuruluşlara, 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca idari yaptırımlar uygulanır.

DUO Çevre olarak, ÇED Kapsamdışı görüş yazısının alınması, Proje Tanıtım Dosyası (PTD) ve ÇED Raporunun hazırlanması hususunda siz değerli iş ortaklarımıza hizmet vermekteyiz.