KUM FİLTRE

Kum filtre, atıksuda bulunan askıda katı madde, tortu ve bulanıklık veren partiküllerin uzaklaştırılması amacı ile kullanılır. Atıksu arıtma tesislerinin çıkış ünitelerinde kullanıldıkları gibi; içme suyu arıtma tesislerinde de birçok farklı proseste tercih edilir. Prosesine göre dikey ve yatay tipte imal edilir.

Kum filtresi ham suyun içindeki iri partikülleri içerisindeki antrasit sayesinde tutar. Alt katmandaki kuartz kumlar ise, ham sudaki daha ince boyuttaki katı madde ve tortuların tutulmasını sağlar ve 20 mikron hassasiyetinde etkili bir filtrasyon sağlanır. Ayrıca fiziksel kirlilik yükünü hafiflettiğinden sistemde kullanılan ekipmanların tıkanmasını önler ve ömrünü arttırır.

KULLANIM ALANLARI :

– Kuyu suyu filtrasyonu,
– Yüzeysel suların (Nehir, göl, deniz)  filtrasyonu,
– Yumuşatma  Sistemlerinden önce ön filtrasyon amacıyla,
– Reverse Osmosis Sistemlerden önce ön filtrasyon amacıyla,
– Arıtılmış atıksuların filtrasyonu,
– Havuz suyu filtrasyonu işlemleri kullanım alanlarını oluşturmaktadır.

FİLTRE TANKLARI:

Filtre tankları olarak FRP (Fiberglass Katkılı Polipropilen), karbon çelik, galvaniz kaplı veya paslanmaz çelik tanklar kullanılmaktadır. Özellikle FRP tanklar paslanma, korozyona karşı dayanıklılıkları ve kullanım ömrü avantajı açısından tercih edilmektedir.

FRP Filtre Tanklar:

  • 3-6 bar işletme, 9 bar test basıncına sahip,
  • %100 korozyon ve paslanmaya karşı dayanıklı,
  • Taşıma ve montaj kolaylığı,
  • Kontrol valfleriyle ve yüzey borulamalı sistemlerle kolay uygulama,
  • Tank iç yüzeyleri ısı ve kimyasallardan etkilenmez.

Galvaniz, Karbon veya Paslanmaz Çelik Tanklar:

  • 3-6 bar işletme, 9 bar test basıncına sahip,
  • İç-dış epoksi, astar boyalı veya galvaniz kaplı ST 37 karbon çelik,
  • Düşük hız ve yüksek debili sistemlerde yaygın kullanılabilirlik
KUM FİLTRE ÇALIŞMA PRENSİBİ

Kum filtrelerin çalışma prensibi tüm teknolojik ekipmanlar gibi tamamen doğadan esinlenerek keşfedilmiş ve geliştirilmiştir. Toprakta değişik katmanlarda süzülerek yeraltına ulaşan suların bulanıklık ve tortu içeriği yönünden yüzey sularına göre daha temiz olduğu fark edilmiş ve sular toprak katmanlarında filtre edilmeye başlanmıştır. Bugün kullandığımız kum filtreleri de benzer prensipte çalışır. Basınçlı kum filtrelerde; filtre içerisinde değişik katmanlar halinde sıralanmış mineral yatağı bulunur. Mineral yatağı filtre tabanından üst kısmına doğru kaba dane çapından; ince dane çapına geçecek şekilde derecelendirilir. Mineral olarak genellikle kuartz kum ve antrasit tercih edilir. Filtrelenmesi istenen atıksu, filtrenin üst kısmından tüm mineral yatağı üzerine homojen olarak dağıtılacak biçimde sisteme giriş yapar. Mineral yatağının içerisinden geçen atıksuyun içerisinde bulunan askıda katı madde ve diğer partiküller, filtre içerisinde kalır. Filtrelenmiş atıksu, filtrenin altından sistemi terk eder. Filtrelerin alt kısmında, mineral yatağının en altında mantar tipi nozzle sistemi kullanılır. Belirli çalışma zamanı sonrasında filtrede tutulacak askıda katı madde ve diğer partiküller sebebi ile filtre tıkanmaya başlar ve sistemde ilave bir basınç kaybı oluşur. Bu sebeple kum filtreler belirli periyotlarda ters yıkama ve durulama işlemlerine tabi tutulur. Ters yıkama işleminde temiz su bu sefer normal çalışma pozisyonunun tam tersi şekilde filtreye alttan verilir ve mineral yatağı içerisinden ters akım şeklinde geçmesi sağlanır. Bu ters akım aşamasında mineral yatağında tutulan askıda katı madde ve diğer partiküller filtrenin geri yıkama hattından dışarı atılır. Ters yıkama işlemi yapıldıktan sonra filtreler tekrardan servis konumunda çalışmaya devam eder. Durulama işleminde temiz su normal çalışma pozisyonunda filtreye yukarıdan verilir ve mineral yatağı içerisinden geçmesi sağlanır. Bu sayede mineral yatağında tutulan askıda katı madde ve diğer partiküller filtrenin geri yıkama hattından dışarı atılır. Durulama işlemi yapıldıktan sonra filtreler tekrardan servis konumunda çalışmaya devam eder.