EVSEL ATIKSU ARITMA

Günümüzde yerleşim merkezlerinin nüfuslarının artmasıyla birlikte atıksu üretimi artmış, bu
da alıcı ortamlara (deniz, göl, baraj vs.) deşarjlarla gelen kirlilik yükünün özümleme
kapasitesinin üzerine çıkmasına sebep olmuştur. Atıksuların arıtımı bu sebeple şehirler için
vazgeçilmez bir uygulama haline gelmiştir. Başlangıçta biyolojik atıksu arıtımı sadece karbon gideriminden ibaret olmasına rağmen zamanla alıcı ortama verilen azot ve fosforun alıcı ortamdaki biyolojik aktiviteyi arttırdığı görülmüş (ötrofikasyon), bunun için de son zamanlarda azot ve fosforu giderme ihtiyacı doğmuştur. Böylece biyolojik azot ve fosfor giderimini de içeren birçok araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırmalarla; biyolojik atıksu arıtımı yapan ve sadece karbon gideren tesislerde bazı modifikasyonlar yapılarak, bu tesislerde azot ve fosfor giderimi de sağlanmıştır.
Su ortamlarında olumsuz etkiler oluşturacak düzeyde azot ve fosfor değerlerine sahip olan
evsel atıksulardan nütrient gideriminin yapılmasının en önemli nedeni alıcı sulardaki alg patlamasını (ötrofikasyon) kontrol etmektir. Atıksulardan biyolojik azot gideriminde nitrifikasyon ve hemen arkasından da denitrifikasyon yaygın olarak uygulanan bir proses şeklidir. Atıksu arıtımı sürecinde alıcı sularda ötrofikasyona sebep olması nedeniyle fosfor giderimi de önemli bir adım olup, hassas alıcı ortamlara deşarjdan önce fosfor kontrolü mutlaka uygulanmalıdır.

Son yıllarda AKR (Ardışık Kesikli Reaktör); biyolojik karbonlu organik maddelerin yanında azot gideriminde de yaygın olarak kullanılan alternatif bir sistem olup, fosfor giderimi için de kullanılmaktadır. Küçük yerleşimler için azot ve fosfor giderimini de içeren uygun bir alternatif olarak Ardışık Kesikli Reaktör (AKR)’ün kullanımının araştırılması gereklidir. Denitrifikasyon işlemi yapan bir AKR sistemine anaerobik bir fazın ilave edilmesi ile; karbon giderimi ve nitrifikasyon-denitrifikasyonun yanında, fosfor giderimi de sağlanabilir. Böylece, anoksik ve anaerobik fazların da karbon giderimine katkı sağlaması ile sistemin toplam enerji maliyetinin düşmesi sağlanacaktır. Atıksu arıtma sistemlerinin iyileştirilmesinin temel amacı genellikle işletme harcamalarını düşürmek ve çıkış suyu kalitesini yükseltmektir. 

DUO Çevre, büyük/küçük ölçekli yerleşim yerleri ile villa, site, tatil köyü vb. meskenlerdeki mutfak, duş, tuvalet, lavabo vb. günlük ihtiyaçlarımızın karşılanması sonucu oluşan evsel nitelikli atıksuların arıtılması için optimum arıtma çözümleri ile hizmet vermektedir.

Çevre mevzuatı kapsamında deşarj limitleri sağlanarak arıtılan evsel nitelikli suların ileri arıtma teknikleri de kullanılmak sureti ile sulama suyu kalitesine getirilerek geri kazanılması sağlanmaktadır.